Het onmogelijke gaat toch gebeuren: kinderen Arnemuiden kunnen volgend jaar weer zwemmen in hun Julianabad

Het onmogelijke gaat toch gebeuren: kinderen Arnemuiden kunnen volgend jaar weer zwemmen in hun Julianabad

ARNEMUIDEN – Wat onmogelijk leek gaat toch gebeuren: volgend jaar kunnen kinderen van Arnemuiden weer zwemmen in het Julianabad in hun dorp. Een nieuwe groep Arnemuidenaren vindt heropening ‘zeer realistisch’ en heeft al afspraken gemaakt met de gemeente Middelburg.

Vrij zwemmen moet in ieder geval weer kunnen, zwemlessen komen er waarschijnlijk een jaar later, zegt Wim Dodmond namens het nieuwe bestuur van de Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden. ,,Het is niet optimistisch dat we volgend jaar al open willen, dat is noodzakelijk. Wij denken dat het kan en dan moet het ook, zodat mensen het geloof houden dat het echt gaat lukken.”

Veel twijfels geweest

Twijfels zijn er namelijk veel geweest. In 2016 ging het zwembad dicht. Na een eerste poging van een groep Arnemuiden maakte de Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden jarenlang serieus werk van een heropening. Tot ook die groep begin dit jaar de handdoek in de ring wierp. De hoop leek voorgoed vervlogen, maar dat was gerekend buiten een drietal dorpsbewoners – Dodmond, Pim van Belzen en Kees de Ridder – die onder het motto ‘drie keer is scheepsrecht’ besloten het toch nog eens te proberen. Zij blazen met nog twee dorpsgenoten de stichting nieuw leven in.

,,Het verschil met het vorige bestuur zit in de verwachting over de technische staat van de machines”, legt Dodmond uit. ,,Wij hebben weer water in het zwembad laten lopen en de machines aangezet. Die draaien goed. We moeten weliswaar een paar onderdelen vervangen, maar dan kunnen ze jaren mee. Wij hebben dus geen garantie van de gemeente nodig voor het geval de installatie al snel kapot zou gaan en we grote kosten moeten maken.”

‘Wij zien geen risico’s’

Op die financiële garantie liep het vorige plan stuk. ,,Wij hebben een techneut in ons midden die alles van de machines af weet en we hebben goed contact met het zwembad in Wissenkerke, waar een soortgelijke installatie staat. De mensen daar helpen ons. Wij zien geen risico op de korte termijn en kunnen dus een paar jaar inkomsten opbouwen.”

Vijf jaar na de sluiting gaat het Julianabad dus weer open. De renovatie wordt voorbereid en er vinden gesprekken plaats met een marktpartij voor het professionele toezicht tijdens de openingsuren, zegt Dodmond. Het bestuur gaat ook vrijwilligers werven in Arnemuiden voor verschillende werkzaamheden. Die vrijwilligers zijn noodzakelijk voor de exploitatie van het zwembad.

Duikers in het zwembad

Inmiddels zijn duikers het zwembad in geweest om de constructie en het tegelwerk te controleren, vertelt Dodmond. ,,Alleen de tegels in het peuterbad moeten we vervangen, de rest is goed. We moeten wat deuren en ramen vervangen, er komt een nieuwe deken die ‘s nachts over het water kan om de warmte vast te houden en we gaan in energiebesparing investeren. Dat is veel werk, maar echt, in mei gaan we open.”

Bron: https://www.pzc.nl/walcheren/het-onmogelijke-gaat-toch-gebeuren-kinderen-arnemuiden-kunnen-volgend-jaar-weer-zwemmen-in-hun-julianabad~a1135dd6/