Het is gelukt, Arnemuiden kan weer zwemmen: ‘Dit is wel een momentje hoor!’

Het is gelukt, Arnemuiden kan weer zwemmen: ‘Dit is wel een momentje hoor!’

Badjuf Joyce Verhagen neemt een proefduik in het Julianabad met haar kinderen Linn en Jace. Badjuf Sigrid Heijkans – moeder van Joyce en met haar dochter eigenaar van Zwemschool Arnemuiden en Zwemschool Goes – kijkt toe. Moeder en dochter gaan samen de zwemlessen geven. Rechts zit voorzitter Wim Dodmond van Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden. © Lex de Meester

ARNEMUIDEN – Iedereen hoopte het maar bijna niemand had er nog vertrouwen in. En toch is het gelukt: het is 1 mei en er kan weer gezwommen worden in het Julianabad van Arnemuiden. Op 17 mei beginnen de zwemlessen. Badjuf Joyce Verhagen nam alvast een proefduik.

Bron: PZC: Maurits Sep 01-05-21

,,Lekker water zeg”, glundert Joyce Verhagen van Zwemschool Arnemuiden na een proefduik met haar kinderen Linn en Jace. ,,Lekker warm.” De temperatuur van het zwemwater is opgevoerd naar 28 graden. ,,Daar hebben wij invloed op gehad ja”, zegt haar moeder Sigrid Heijkans, mede-eigenaar van Zwemschool Arnemuiden. ,,Net zoals we hebben meegepraat over de plek van de glijbaan, de hekken eromheen, de aankoop van materialen.”

Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden besloot in november vorig jaar één allerlaatste poging te wagen om het buitenbad te heropenen. In januari begonnen vrijwilligers aan de immense klus. Van revisie van de pompen , de aanleg van nieuwe regelsystemen tot het leggen van nieuwe tegels, renoveren van de baden en het inzaaien van het gras.

Op 1 mei moest het klaar zijn, stelde voorzitter Wim Dodmond in het vooruitzicht. En jawel, het is gelukt. Dus terwijl Joyce Verhagen haar proefduik neemt, verzucht Dodmond: ,,Dit is wel een momentje hoor! Sinds eind 2016 heeft hier niemand meer in het water gezeten. Het wordt nog leuker als hier straks weer geschreeuw klinkt van kinderen die lol hebben.”

Beetje geduld nog

Even wachten nog, tot de coronamaatregelen zo ver versoepeld zijn dat vrij zwemmen is toegestaan. Maar ach, dat beetje geduld kan Arnemuiden nog wel opbrengen. Bovendien kunnen tientallen kinderen al op 17 mei het water in. Dan begint Zwemschool Arnemuiden met de zwemlessen.

,,Het was spannend hoor. Iedere keer dat we hier kwamen kijken, was er weer iets meer gedaan. Het ziet er nu prachtig uit”, vindt Sigrid Heijkans. ,,En het is hele bewonderenswaardig dat zo veel vrijwilligers dit in zo’n korte tijd even hebben gedaan.”

Zwemschool Arnemuiden komt zogezegd in een ‘gespreid badje’. Heijkans en Verhagen hebben ook Zwemschool Goes, maar dat is binnen. ,,Of het in een buitenbad anders les geven is? Ja. Maar hoe anders, dat gaan we ontdekken. In ieder geval zullen we ervoor zorgen dat de kinderen voortdurend bezig blijven, anders krijgen ze het te koud. In een binnenbad kun je ze nog wel eens op de rand laten wachten als je zelf iets voordoet. Dat kan hier niet.”

Zwemlessen

Heijkans en Verhagen gaan samen de zwemlessen geven. Daarvoor is veel belangstelling. ,,We geven zwemlessen op maandag en woensdag van half zes tot zeven uur, en op zaterdag van tien tot half een. De woensdag zit al helemaal vol. In totaal hebben we al negentig plekken gevuld. Op maandag en zaterdag is er nog plaats.”

Heel veel zwemmers komen uit Arnemuiden, een aantal ook uit Middelburg, Vlissingen en dorpen in de buurt. ,,En we hebben mensen vanuit Goes doorgeschoven naar Arnemuiden”, merkt Heijkans op. ,,Want daar zitten we vol en hebben we een wachtlijst van 180 kinderen.”

Wie al kan zwemmen, kan zich nu ook inschrijven voor het banenzwemmen in de ochtend. Het vrij zwemmen kan dus nog even niet. Dat heeft wel als voordeel dat er nog tijd is om het peuterbadje helemaal af te maken. Daar moeten nog nieuwe tegels en een coating op. Een toegangskaartje voor het Julianabad gaat 3,75 euro per volwassene kosten. Voor kinderen wordt het iets goedkoper.

Nooit meer klaar

Wat Wim Dodmond betreft begint het vrij zwemmen dus zo snel mogelijk. ,,Want die inkomsten hebben we hard nodig voor de volgende investeringen. Het lijkt nu wel of het Julianabad klaar is, maar klaar zijn we vanaf nu nooit meer.”

Nayana, Jace, Sepp en Linn voelen hoe warm het water in het Julianabad is. De temperatuur is opgevoerd tot 28 graden. © Lex de Meester